MATEN

Matlagning är ett stort intresse och maten som serveras kommer att vara gjord från grunden av bra, och i möjligaste mån ekologiska råvaror. Jag köper endast in svenskt kött och planerar maten efter säsong för att jobba mot en hållbar utveckling. vi jobbar med sapere-metoden vid sidan av våra årligt projektarbete. Metoden går enkelt förklarat förklarat ut på att uppleva mat med alla sinnen: syn, smak, lukt, känsel och hörsel. Barnen får sätta ord på hur de upplever olika typer av livsmedel och vi bygger upp vår egen ordbank med de beskrivande ord som barnen använder. vi fokuserar på trevliga och spännande möten mat mat utan tvång eller skuldkänslor. Detta är ett mycket spännande sätt att jobba med mat och jag upplever att många av barnen gärna provar nya saker och blir mer och mer medvetna kring ett hållbart tänkande med vår konsumtion

Barnen kommer på ett naturligt sätt få följa processen från frö till grönsak när vi planterar i odlingslådorna. Mat äts med alla sinnen och ju mer ett barn förstår hur en maträtt är uppbyggd med kryddor och råvaror desto större är sannolikheten att barnet också törs smaka på något nytt. Tänk dig att svepa handen genom kryddig, väldoftande timjan, leta bland morötternas blast efter den största moroten att plocka, se den stolta purjolöken som växer mot himlen. Tänk att kunna plocka in dessa och göra en gryta eller grönsakssoppa, det slår alla halvfabrikat i världen.

Jag jobbar aktivt för att undvika olika onödiga tillsatser och onödigt socker i maten genom att göra mycket från grunden. Bland annat förbereder jag kalljäst bröd som sedan bakas i ugnen på morgonen. Endast riktigt smör eller bra oljor serveras till och används i maten, absolut inget margarin eller andra artificiellt framställda livsmedel.


Delaktighet

Trattisarna smakade utsökt i en höstig gryta. här passar vi även på att prata om allemansrätten och att aldrig äta svampar eller bär innan man har frågat en vuxen.

Årets första gurka skördades med varsamma stolta händer.