MATEN

Matlagning är ett stort intresse och maten som serveras kommer att vara gjord från grunden av bra, och i möjligaste mån ekologiska råvaror. Jag köper endast in svenskt kött och planerar maten efter säsong för att jobba mot en hållbar utveckling.

Barnen kommer i viss mån att få vara delaktiga i processen bland annat genom att plantera i odlingslådorna och följa processen från frö till grönsak. Mat äts med alla sinnen och ju mer ett barn förstår hur en maträtt är uppbyggd med kryddor och råvaror desto större är sannolikheten att barnet också törs smaka på något nytt. Tänk dig att svepa handen genom kryddig, väldoftande timjan, leta bland morötternas blast efter den största moroten att plocka, se den stolta purjolöken som växer mot himlen. Tänk att kunna plocka in dessa och göra en gryta eller grönsakssoppa, det slår alla halvfabrikat i världen.

Jag jobbar aktivt för att undvika olika onödiga tillsatser och onödigt socker i maten genom att göra mycket från grunden. Bland annat förbereder jag kalljäst bröd som sedan bakas i ugnen på morgonen. Endast riktigt smör eller kallpressade oljor serveras till och används i maten, absolut inget margarin eller liknande.


Delaktighet

Trattisarna smakade utsökt i en höstig gryta.

Årets första gurka skördades med varsamma stolta händer.